2011/2014 – Oorlogsdrama ‘Schaduwspel’

In 2011 werd het idee geboren een docudrama te maken rondom de gebeurtenissen in Oisterwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na veel research kwam initiatiefneemster, en tevens secretaris van Oisterwijk Verbeeld(t), Marya Hüsstege tot de ontdekking dat er een grote lokale verzetsgroep actief was in deze oorlogsjaren.

Al gauw werd duidelijk dat alle gebeurtenissen rondom deze verzetsgroep zich goed leenden voor een avondvullende speelfilm en een eerbetoon aan allen die de oorlog hebben meegemaakt. Er werd begonnen aan het verwezenlijken van een scenario, dat uiteindelijk drie keer herschreven zou worden. Via verschillende wegen werden acteurs opgeroepen om auditie te doen. Een deel kwam van de lokale theaterverenigingen, een ander deel van theateropleidingen.

De productie en opnamen voor ‘Schaduwspel’ zouden bijna drie jaar in beslag nemen. Tijdens deze periode hebben zo’n zeshonderd vrijwilligers, waarvan het grootste deel van lokale afkomst, op allerlei manieren hun hulp verleend. Zo hebben er honderden figuranten op de set gestaan, zijn er tientallen locaties beschikbaar gesteld en was er een groot aantal mensen dat op de achtergrond actief is geweest als crewlid. Tijdens de productiefase is er intensief samengewerkt met Kees van Dongen en Dré van Hal, die eerder grote projecten als Oisterwijk 800 op zich hebben genomen.

Het twee en ‘n half uur durende oorlogsdrama ging op 25 oktober 2014 in première in het Oisterwijkse theater Tiliander. Na de première werd de film nog eens tienmaal voor een uitverkochte zaal vertoond. Voor het project heeft de Oisterwijkse gemeenteraad een motie van waardering opgesteld. Tevens won ‘Schaduwspel’ de Tiliander – Den Boogaard Cultuurprijs 2014. Op dit moment loopt er een schoolproject rondom de film. (Website ‘Schaduwspel’: www.schaduwspeldefilm.nl)