‘Oorlog in Oisterwijk’-wandelapp uitgebreid met wandeling door buitengebied.

In mei 2019 introduceerde ‘Oisterwijk Verbeeld(t)’ een informatieve wandelapp door de kom van Oisterwijk. Oorlog- en verzetshistorie staan hierin centraal. Op Bevrijdingsdag 5 mei 2021 lanceerde men de tweede wandeling bij Boshuis Venkraai. Op deze plek start én eindigt de tweede route.

'Oisterwijk verbeeld(t)'s voorzitter Kees van Dongen introduceert de nieuwe wandelroute in de app 'Oorlog in Oisterwijk'.

Kees van Dongen introduceert nieuwe wandelroute in app ‘Oorlog in Oisterwijk’ – Foto: Peter Deen

Bestuursleden Kees van Dongen, Marya Hüsstege en Désirée Evers dankten de geïnteresseerden voor hun komst, haalden de geschiedenis van de Stichting aan en introduceerden de nieuwe wandelroute binnen de app. Ad van den Oord bracht de raakvlakken van de oorlog in Oisterwijk en de wereldwijde omvang van WO II met een goede voordracht voor het gezelschap in beeld. LOVO registreerde de ‘aftrap’ en stelde een item samen voor o.a. facebook, YouTube en haar uitzendingen.

Langs de wandeltocht doet u tal van boeiende plaatsen aan die verrijkt worden met verhalen en foto’s van toen en nu. Zijn er raakvlakken met de film ‘Schaduwspel’ dan complementeren korte scènes uit de film het geheel.

De app (met beide routes van elk ongeveer 7 kilometer lengte) is gratis te downloaden op Google Play Store en App Store onder de naam ‘Oorlog in Oisterwijk’. Binnenkort zijn ook boekjes met de uitgeschreven route verkrijgbaar bij o.a. Tiliander (Bibliotheek en Toeristisch Informatie Punt) én bij diverse recreatieplekken in Oisterwijk.

Het boekje biedt ’n route-overzicht, foto’s en informatie. De app biedt de extra mogelijkheid van het zien waar je exact bent op de route en geeft gelegenheid stukjes film uit het Oisterwijkse docudrama “Schaduwspel” te bekijken. De makers van “Schaduwspel” zijn niet geheel toevallig tevens de initiatiefnemers van deze ‘Oorlog in Oisterwijk’-routes.

Na het officiële gedeelte werd de route gelopen. ‘Oisterwijk in Beeld’ maakte de wandeling mee, legde deze vast met de camera en was enthousiast over deze mogelijkheid voor jong en oud oorlogsgeschiedenis tot je te nemen op moderne wijze.

‘Oisterwijk Verbeeld(t)’ hoopt dat van de informatieve wandelingen veel gebruik zal worden gemaakt en wenst eenieder die het op het programma zet ’n educatieve en interessante tocht toe!

voorkant wandelroute buitengebiedhttps://oisterwijkverbeeldt.nl/262-2/